Welke soorten open haarden bestaan er?

Een open haard kan een gezellige en warme sfeer in huis brengen, vooral tijdens koude winteravonden. Maar voordat je een keuze maakt, is het goed om te weten welke verschillende soorten open haarden er zijn. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, die belangrijk zijn om te overwegen afhankelijk van je woonsituatie en persoonlijke voorkeuren.

Houtgestookte open haarden

De meest traditionele en bekende vorm is de houtgestookte open haard. Dit type geeft niet alleen veel warmte, maar ook een unieke geur en sfeer door het knetterende houtvuur. Houtgestookte open haarden hebben vaak een authentieke uitstraling en zijn ideaal voor mensen die genieten van een natuurlijk en rustiek gevoel in huis. Ze vereisen echter wel een schoorsteen en regelmatig onderhoud, zoals het schoonmaken van het rookkanaal en het verwijderen van asresten. Ook moet je voldoende ruimte hebben om houtblokken op te slaan, wat niet altijd praktisch is in een kleine woning.

Gashaarden

Een gashaard is een populaire keuze voor mensen die willen genieten van het comfort van een open haard zonder de rompslomp van hout. Gashaarden werken op aardgas of propaan en kunnen eenvoudig worden aangestoken met een druk op de knop of zelfs via een afstandsbediening. Ze vereisen minder onderhoud dan houtgestookte haarden en produceren geen rook of as, waardoor ze milieuvriendelijker zijn. Ook zijn gashaarden verkrijgbaar in verschillende stijlen en formaten, zodat ze in vrijwel elk interieur passen. Het nadeel is dat je wel een gasleiding nodig hebt, en de installatiekosten kunnen hoger zijn dan bij een traditionele houtkachel.

Elektrische haarden

Voor wie geen mogelijkheid heeft voor een schoorsteen of gasleiding, is de elektrische haard een uitstekend alternatief. Elektrische haarden zijn eenvoudig te installeren en te gebruiken, aangezien ze alleen een stopcontact nodig hebben. Ze zijn veilig, hebben geen echte vlammen, en kunnen zelfs worden ingesteld om alleen het vuureffect weer te geven zonder warmte te genereren. Dit maakt ze ideaal voor appartementen of huizen zonder rookkanalen. Bovendien zijn elektrische haarden onderhoudsarm en verkrijgbaar in diverse stijlen, van modern tot klassiek. Het nadeel is dat ze vaak minder warmte geven dan hout- of gashaarden, en de energieverbruikskosten kunnen oplopen.

Bio-ethanol haarden

Een bio ethanol haard is een relatief nieuw type dat steeds populairder wordt. Deze haarden branden op bio-ethanol, een hernieuwbare brandstof die een schone verbranding geeft zonder rook, roet of as. Ze hebben geen schoorsteen of afvoerkanaal nodig, wat ze ideaal maakt voor moderne woningen en appartementen. Bio-ethanol haarden zijn verkrijgbaar in veel verschillende ontwerpen, van ingebouwde modellen tot vrijstaande haarden. Hoewel ze een echte vlam produceren, geven ze doorgaans minder warmte af dan hout- of gashaarden. Daarnaast kan de brandstof redelijk prijzig zijn en moet je ervoor zorgen dat je altijd voldoende voorraad hebt.

Inzethaarden en inbouwhaarden

Ten slotte zijn er inzethaarden en inbouwhaarden, die een mooie oplossing zijn voor wie de bestaande open haard wil upgraden of een nieuwe haard wil integreren in de muur. Deze haarden zijn er in zowel houtgestookte, gas- als elektrische varianten. Inzethaarden worden in een bestaande haardopening geplaatst, terwijl inbouwhaarden in de muur worden gemonteerd voor een strakke en moderne uitstraling. Ze kunnen worden aangepast aan de stijl van je interieur en bieden vaak een efficiëntere warmteoplossing dan een traditionele open haard.

Deel dit artikel

Deel het nieuws met ons

Heb je een tip voor onze redactie of nieuws waarvan jij denkt dat het belangrijk is dat wij hier aandacht aan besteden op onze website?

Stuur ons dan een bericht! Dat kan via onderstaande button. Wij zoek jouw tips graag tegemoet. Samen maken we het nieuws!